Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Blog: Nena ontdekt Alice in Wonderland

19 september 2017

Voor haar verjaardag kreeg onze blogger Nena Veenstra lekker veel boeken. Zo ontdekte ze hoe leuk Alice´s Adventures in Wonderland is.


Illustratie: John Tenniel
Het beste cadeau om te krijgen

In de zomervakantie was ik jarig en ik heb heel veel boeken cadeau gekregen. Sommige mensen zeggen dat het geven van boeken het slechtste idee ooit is, want ‘wie leest er nog?´. Een boek geef je volgens hen pas als je ten einde raad bent, zoals in die reclame: ‘geef een boek!´. Maar ik vind een boek juist het beste cadeau dat ik kan krijgen. Het type boek zegt heel veel over hoe de gever ervan jou ziet, of over de gever zelf. Die laatsten zijn eigenlijk het beste. Ik kreeg voor mijn verjaardag het lievelingsboek van één van mijn vriendinnen cadeau en dat is nu voor altijd ook mijn favoriete boek.

Dat boek was Alice´s Adventures in Wonderland van Lewis Carroll. Dit is het legendarische verhaal over Alice die een konijn volgt en via hetb konijnenhol terechtkomt in Wonderland. Daar praat ze onder anderen met de Cheshire Cat - een kat met een enorm brede grijns, die kan verschijnen en verdwijnen waar en wanneer hij wil - een hoedenmaker die, doordat hij ruzie had gemaakt met de Tijd, voor altijd thee moest drinken en de Hartenkoningin, die iedereen om het kleinste vergrijp wil onthoofden.

Het mooiste van dit boek vind ik, behalve dat het zo´n attent cadeau is geweest, de illustraties van Sir John Tenniel. Ik kan me niet voorstellen wie het beter had kunnen doen. De afbeeldingen zijn zo enorm gedetailleerd en passend bij het verhaal, dat je misschien zelfs het verhaal zou kunnen begrijpen zonder ook maar een letter te hoeven lezen. Het boek zelf maakt goed gebruik van die afbeeldingen, door te verwijzen naar de illustraties als er een fabeldier wordt genoemd dat de lezer misschien niet kent, zoals de Griffioen.

Alice´s Adventures in Wonderland is een kinderboek dat net niet kinderachtig genoeg is om niet ook geliefd te worden door (jong)volwassenen. Het is een boek dat je zo in het verhaal zuigt dat je, ook nadat het uit is, verder wil lezen. Gelukkig schreef Carroll nog een vervolg: Through the Looking-Glass, and What Alice Found There. Die zet ik maar op mijn verlanglijstje voor volgend jaar...