Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Event: Poëzieweek van start

28 januari 2016

Vandaag begint de Poëzieweek 2016. Zeven dagen vol rap, rijm en raadsels en natuurlijk klinkende gedichten.


Jaren die druppelend versmelten, dat is het thema van de Poëzieweek 2016. Dat kun je natuurlijk op allerlei manieren uitleggen, zoals het verstrijken van de tijd. Maar meer specifiek gaat het in deze poëzieweek over herinneringen. Speciaal voor de poëzieweek schreef Stefan Hertmans het poëziegeschenk. In Neem en lees neemt Hertmans zijn lezers mee langs allerlei herinneringen.
Maar er is nog meer te doen.

Poetryslam
Op vrijdag 29 januari is in Tivoli/Vredenburg in Utrecht de finale van Poetryslam 2016.
Poetryslam kan het best omschreven worden als een kruising van poëzie en sport. Slammers, zoals de deelnemers worden genoemd, nemen het in een battle tegen elkaar op. Met de inhoud van je geduicht en met de voordracht probeer je je publiek enthousiast te maken. En zo blijft na een aantal rondes de beste slammer over. Acht finalisten zijn er vrijdag, er is een jury met Erik Jan Harmens, Ellen ten Damme en Stefan Hertmans. Er is muziek en een optreden van de Amerikaanse slamkampioen Elizabeth Acevedo. En de Nederlandse kmapioenen Ellen Deckwitz en daan Doesborgh praten alles aan elkaar.

Raadgedicht
Afgelopen najaar lanceerde schrijfster Rian Visser Raadgedicht. Speciaal voor scholen, maar eigenlijk voor alle poëzieliefhebbers publiceerde ze gedichten waarin telkens één woord was weggelakt. Door het gedicht aandachtig te lezen en te letten op metrum, rijm en inhoud kon je achterhalen wat het ontbrekende woord was. Visser kreeg talloze enthousiaste reacties en heeft nu speciaal voor de Poëzieweek Raadgedicht voor volwassenen. Vanaf vandaag kun je tien dagen lang mee raden naar het ontbrekende woord.

Hallo gedicht!
Anne Vegter is Dichter des Vaderlands. Met een aantal collega-dichters trekt ze door het land om masterclasses poëzie lezen te geven. Want het lezen van gedichten kun je leren. En Vegter laat zien hoe gemakkelijk dat is. Tijdens de Poëzieweek gaat Vegter naar Groningen (28 januari 2016), Rotterdam (30 januari 2016) en Arnhem (2 februari 2016). Daarna gaat ze nog tot eind april door. Meer informatie kun je vinden op de website van de Dichter des Vaderlands.

Spoken word op Leesplein
Leesplein 15+ staat natuurlijk ook stil bij de Poëzieweek. We hebben een interview met spoken word artist Cees de Beer. Hij treedt op op festivals zoals de Zwarte Cross en is bedenker van Mensen Zeggen Dingen. Weten wat dat is? Lees dan op 1 februari het interview met hem.

En vergeet ook niet een kijkje te nemen in onze themalijst Poëzie.