Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boekenweetje: Slaap lekker, lees een boek

21 januari 2016

Lezen is slaapverwekkend. Ten minste als je het op het juiste moment doet. En met het juiste boek.


Sommige mensen worstelen er elke avond weer mee: in slaap vallen. Een boek kan daarbij helpen. Lezen in een boek helpt je ontspannen, om je dagelijkse beslommeringen even te vergeten, om even al je zorgen opzij te zetten.
Voor het slapen gaan een paar bladzijden of een hoofdstuk lezen kan ook een signaal voor je lichaam zijn: nog even lezen en daarna is het tijd om te slapen. Het wordt een klein ritueel, een gewenning, niet alleen van je hersens, maar van je hele lichaam.
Een boek vasthouden en lezen bij net voldoende licht is bovendien vermoeiend. En ook daardoor val je makkelijker in slaap. En dat niet alleen: je slaapt door dit alles ook dieper, waardoor je de volgende dag uitgeruster begint. Ten slotte is er nog een voordeel van lezen voor het slapen gaan: als je een verhaal leest, identificeer je je snel met de personages. Als je dat net voor het slapen doet, voel je je minder alleen.

Maar wat je niet moet doen
Er zijn bij het lezen voor het slapen gaan wel enkele valkuilen. Lezen vanaf je mobieltje, i-Pad of sommige e-readers lijkt makkelijker, maar werkt niet. Het kijken naar een fel verlicht scherm, houdt je juist wakker en alert. Bovendien wordt er dan geen melatonine aangemaakt, een stofje in je lichaam dat je dag-nachtritme helpt bepalen.
En stap ook niet in een bed met een echte pageturner. Een boek dat je echt niet aan de kant kunt leggen, zorgt ervoor dat je je door je slaap heen vecht omdat je per se wilt weten hoe het afloopt. Misschien val je daarna net zo makkelijk in slaap. Maar als de nacht al half om is en je de volgende dag weer vroeg op moet, is het toch niet zo handig.