Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Prijs: Sterre Wolthers wint Dichter bij 4 mei

18 maart 2016

Het gedicht ´Monument´ van de 16-jarige Sterre Wolthers uit Haren (Groningen) is gekozen als winnaar van de wedstrijd Dichter bij 4 mei. Sterre zal haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.


Dichter bij 4 mei is de jaarlijkse dichtwedstrijd onder jongeren van 14 tot 19 jaar. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert de wedstrijd in samenwerking met het Poëziepaleis jaarlijks in de provincie waar op 5 mei de Nationale Viering van de Bevrijding begint. Dit jaar de provincie Groningen.

Sterre Wolthers gaat naar het Praedinius Gymnasium in Groningen en won de finale van de wedstrijd ten koste van ruim 250 andere inzenders. Sterre over haar gedicht: ´Dit gedicht gaat over mijn familie, over de dingen die toen, in de oorlog, zijn gebeurd. Die gebeurtenissen kunnen je leven nog steeds bepalen. Die oorlog, die laat je niet los.´

Naast Sterre bracht de wedstrijd nog drie andere winnaars voort: Eline Huberts (16), Marjolein Werkman (18) en Ayu Ritzema (18) dragen hun gedicht voor tijdens de herdenkingen in Kamp Amersfoort, Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Overige finalisten worden vaak uitgenodigd om op lokale herdenkingen hun gedicht voor te dragen: Henrike Vellinga (17) draagt op 4 mei haar gedicht voor op het Martinikerkhof in Groningen.

De jury bestond dit jaar uit: Anne Vegter (Dichter des Vaderlands), Peter den Oudsten (burgemeester Groningen), Dirk Mulder (directeur Herinneringscentrum Westerbork), Eric Burmeister (lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ceremoniemeester Nationale Herdenking) en Isa Hamerlinck (winnares Dichter bij 4 mei 2015).

Het gedicht van Sterre:

Monument

Mijn opa droeg een gele ster
en mocht plotseling niet meer
met zijn moeder naar het park

Mijn oma woonde in een kamp
en moest buigen voor Japanners
in de felle rode zon

Mijn opa deelde zijn kamer
met een Duitse soldaat
het pistool ligt nog op zolder

Mijn oma werd pas na de oorlog
geboren op een boerderij
precies een jaar na de bevrijding

Op haar twaalfde hoorde ze
hoe haar ouders in de oorlog
joden en piloten verstopten in de schuur

En in deze twee minuten
vraag ik me af
wat er gebeurd zou zijn
als die Duitser die nacht
bij een ander van die vier was ondergebracht
was ik er dan geweest?