Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

filmtip: The Bookshop

7 juni 2018

Vandaag gaat The Bookshop in première, de verfilming van het gelijknamige boek van Penelope Fitzgerald. Het is meteen onze filmtip.


Florence Green is al jong weduwe geworden. Om weer iets te hebben om voor te leven opent ze een boekwinkel. Niet op een plek waar ze veel lezers kan verwachten, maar in een gezapig dorpje aan de Engelse oostkust. Met de winkel gooit Florence onbedoeld het dagelijks leven in het dorp en de orde die er heerst flink overhoop. Tal van dorpsbewoners omarmen Florences initiatief. Maar als Florence ook een leenbibliotheek wil beginnen botst ze keihard met generaalsvrouw Mrs. Gamart, die zich gedraagt als koningin van het dorp en die andere plannen had met het pand waar Florence haar bibliotheek had gepland.

Carrière
Penelope Knox werd geboren in 1916. Ze studeerde in Oxford, werkte als journalist bij de BBC en trouwde in 1942 met advocaat Desmond Fitzgerald. Na de oorlog gaven ze samen een tijdschrift uit, maar als gevolg van een drankprobleem en vervalste cheques werd Desmond geschrapt als advocaat. Penelope moest zorgen voor een gezinsinkomen en deed dit onder meer door les te geven en te werken in een boekwinkel. Toen ze bijna zestig was, schreef ze haar eerste boek, een biografie over schilder Edward Burne-Jones. Tot aan haar door in 2000 schreef ze nog twee non-fictie boeken, maar ook nog eens negen romans. The Bookshop, vertaald als De boekhandel, was haar tweede roman, waarbij Fitzgerald mogelijk ook geput heeft uit haar eigen ervaringen.

Engels
Fitzgerald schreef haar boek in 1978, maar het verhaal speelt in 1959. Liefhebbers van Engelse films en tv-series kunnen zich vast nog voor ze de film hebben gezien een voorstelling maken van de sfeer in het dorp. Het is dan ook opmerkelijk dat de regisseur Isabel Coixet niet uit Engeland komt, maar geboren is in de buurt van Barcelona en bijna uitsluitend Spaanstalige films heeft gemaakt. Het moet wel de liefde voor het verhaal zijn geweest, waardoor zij besloot het te verfilmen. Of ze er ook in geslaagd is om het verhaal zo heerlijk, typisch-Engels te verfilmen, is iets wat liefhebbers zelf in de bioscoop moeten gaan beoordelen.

The Bookshop draait vanaf vandaag in een groot aantal Nederlandse bioscopen.