Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

In Memoriam: Umberto Eco overleden

20 februari 2016

Afgelopen nacht is de Italiaanse schrijver en wetenschapper Umberto Eco overleden. Hij is 84 jaar geworden.


Umberto Eco (1932-2016) brak internationaal door als schrijver met zijn boek De naam van de roos. In deze middeleeuwse thriller moet de franciscaner monnik William van Baskerville een aantal mysterieuze moorden in een klooster oplossen. Het geheim lijkt verborgen in de bibliotheek van het klooster.

Eco studeerde middeleeuwse filosofie en literatuur en werd in 1966 hoogleraar in Milaan. Hij was specialist in de semiotiek ofwel de betekenisleer. Dit vakgebied speelt een belangrijke rol in zijn boeken: de hoofdpersonages zijn altijd op zoek naar wat dingen betekenen en hoe ze in tekens en aanwijzingen betekenissen kunnen lezen. Niet zelden kennen ze te veel betekenis aan dingen toe en zien ze in alles complotten. Dat is bijvoorbeeld het geval in De slinger van Foucault. Zijn laatste roman verscheen vorig jaar: Het nulnummer.

Als schrijver en wetenschapper gaf hij vaak zijn mening over actuele zaken. Zo nam hij onomwonden stelling tegen oud-premier Silvio Berlusconi en protesteerde hij tegen de macht van de Rooms-Katholieke Kerk. In 2012 kreeg hij de Vrede van Nijmegen Penning, die tweejaarlijks wordt toegekend aan een internationale hoofdrolspeler voor de vrede op het Europese continent.