Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Studenten: Van Boekenweek tot Buchmesse

10 februari 2016

Hoe kun je Duitse lezers warm maken voor de romans van Adriaan van Dis en A.F.Th van der Heijden? Masterstudenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn bezig een plan de campagne te maken.


Volgende maand staat de Boekenweek in het teken van Duitsland en in oktober is Nederland ´Schwerpunkt´ op de belangrijkste uitgeversbeurs ter wereld: de Frankfurter Buchmesse. Paul Sars, hoogleraar Duitse taal en literatuur, greep die beide gebeurtenissen aan voor een project voor studenten van de master letterkunde: van Boekenweek tot Buchmesse.

Wat moeten of liever gezegd mogen de studenten doen? Ze gaan voor vier Nederlandse schrijvers een plan de campagne maken om hun boeken onder de aandacht van Duitse lezers te brengen. Een belangrijke vraag daarbij is: waarin verschillen Duitse lezers van Nederlandse? Ofwel: welke cultuurverschillen spelen mogelijk een rol?

Eerst verdiepen de studenten zich in wat er bij zo´n Buchmesse en vertalingen allemaal komt kijken. Daarna gaan ze zelf aan de slag om nieuwe manieren te bedenken om boeken van vier Nederlandse schrijvers onder de aandacht te brengen van een Duits lezerspubliek.
Zo gaan Ivanka de Ruijter en Charlotte Paauwe onder meer een Duitse Facebookpagina maken over De helleveeg van A.F.Th. van der Heijden. Maike Keus en Joanna Bos gaan aan de slag met Ik kom terug van Adriaan van Dis. Beide boeken worden in Duitse vertaling gepresenteerd tijdens de Buchmesse.
Naast Van Dis en Van der Heijden doen ook de schrijvers Mirjam Rotenstreich en Pauline Broekema mee aan het project.

Leesplein 15+ heeft in maart een interview met studenten over dit project.
Daarnaast hebben we tijdens de Boekenweek dagelijks een leesverslag van Duitse scholieren over een jongerenboek uit hun land. Houd dus de pagina´s met interviews en leestips in de gaten!