Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Filmtip: Voor ik doodga

5 oktober 2017

Opnieuw een YA-boekverfilming op tv. Now Is Good naar het boek van Jenny Downham.


Tessa heeft leukemie en haar vooruitzichten zijn hopeloos. De tijd die haar nog rest, wil ze zo goed mogelijk gebruiken. Daarom maakt ze een lijstje van dingen die ze nog wil doen. Naarmate haar krachten afnemen moet ze haar lijstje steeds opnieuw bijstellen. Maar als er een jongen verliefd op haar wordt, wil ze nog een keer alles geven.

Bucket List
De afgelopen jaren zijn er geregeld boeken verschenen over jongeren met kanker. Denk bijvoorbeeld aan Een weeffout in onze sterren van John Green. Voor ik doodga van Jenny Downham was in 2007 een van de eerste boeken over dit thema. Misschien is het ook wel daarom dat het boek werd uitgegeven in een editie voor volwassenen en een editie voor jongeren. Ook het begrip bucket list, een lijst van dingen die je nog wilt doen voor je doodgaat, dateert van rond die tijd en kreeg vooral bekendheid door de film The Bucket List met Jack Nicholson en Morgan Freeman in de hoofdrol. Downham zei over haar schrijverschap eens dat ze vindt dat schrijvers ´andere levens moeten aanbieden.´ Misschien heeft ze met dit boek wel een taboe doorbroken.

Titel
Voor ik doodga is een vertaling van Downhams boek Before I Die. Die vertaling is heel letterlijk. Toen het boek in 2012 verfilmd werd, was dat onder de titel Now Is Good. Daar zit iets vreemds in. Before I Die, Voor ik doodga heeft iets van vastberadenheid: dit ga ik nog doen. Now Is Good is veel dubbelzinniger. Het heeft iets berustends, zo van als ik nu doodga is het ook mooi geweest. Maar het heeft ook iets van leven in het moment. Het gaat gaat om wat ik nu meemaak, over morgen denk ik nog niet na. De IMDB, de Internet Movie Data Base, waar de meest pietlutiige filmfeitjes te vinden zijn, geeft geen verklaring voor de afwijkende filmtitel.

Now Is Good is te zien op vrijdag 6 oktober op EEN (België) van 23:25 - 01:00 uur.