Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Filmtip: Weeffout in de sterren

11 januari 2018

John Greens grote hit eindelijk op tv. De filmtip van deze week is The Fault in Our Stars.


Op de Leidsegracht in Amsterdam staat een beroemd bankje. Het is het bankje waarop Hazel en Gus elkaar gekust hebben. Hazel en Gus zijn de hoofdrolspelers in Een weeffout in onze sterren, de bestseller van schrijver John Green. Hazel heeft kanker. Ze weet dat ze niet lang meer zal leven. Dat maakt het voor haar moeilijk om nieuwe contacten aan te gaan. Maar als ze Gus, die ook kanker heeft, ontmoet stapt ze over haar reserves heen. Samen besluiten ze naar Amsterdam te reizen om daar op bezoek te gaan bij Hazels lievelingsschrijver. En daar in Amsterdam kussen ze dus, op dat bankje.

Amsterdam
Behalve het bankje zijn er nog andere plekken in Amsterdam die in de film voorkomen. Zo is er Hotel De Filosoof waar Hazel en Gus logeren. Ook John Green zelf heeft hier gelogeerd. Sowieso was de schrijver voortdurend bij de opnames aanwezig om aanwijzingen te geven. En omdat hij er toch altijd was, heeft Green ook een cameo-rolletje in de film gekregen. Maar niet alle Amsterdamse plekken die in het boek en de film voorkomen zijn daadwerkelijk in Amsterdam gefilmd. Zo is een deel van het Anne Frankhuis in Pittsburg nagebouwd, omdat er ter plekke niet gefilmd kon worden. Ook het huis van Peter van Houten, de schrijver die Hazel en Gus bezoeken, is nagebouwd. Dit had vooral te maken met de verwachte weersomstandigheden in oktober.

Omgekeerde volgorde
Green schreef Een weeffout in onze sterren in 2012 en twee jaar later kwam de verfilming in de bioscoop. Boek en film werden enorme bestsellers. Het was Greens zesde boek, maar het eerste dat verfilmd werd. Inmiddels is ook Paper Towns (2009) verfilmd. Aan Looking for Alaska (2005, vertaald als Het grote misschien) wordt nog gewerkt. En van het vorig jaar verschenen Turtles All the Way Down (vertaald als Schildpadden tot in het oneindige) zijn de filmrechten al verkocht.

The Fault in Our Stars is te zien op zondag 14 januari op Net5 van 20:00 tot 22:35