Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Prijs: Willem Asman wint Gouden Strop 2018

6 juni 2018

De Bookspot Gouden Strop 2018, prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, gaat naar Willem Asman voor zijn thriller Enter. Dat is vanmiddag bekendgemaakt.


Enter is het eerste deel van de Rebound-trilogie. Het gaat over de Amerikaanse Tyler die samen met haar dochter Charlie al jaren zit ondergedoken in Amsterdam. Maar nu is haar echtgenoot, een gewelddadige bendeleider tegen wie ze ooit heeft getuigd, hen toch op het spoor gekomen. Erger: hij krijgt Charlie te pakken. Het tweede deel, Error, is ook al verschenen en volgende week verschijnt het derde en laatste deel, Exit.

Volgens de jury laat Asman de lezer naar adem happen: ´Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. Trefzeker weet Asman in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. De eenzaamheid van de hoofdpersoon is ronduit beklemmend.

De overige genomineerden voor de Bookspot Gouden Strop 2018 waren:

Chris Houtman - Akte van berouw (Karakter)
Jan Van der Cruysse - Bling Bling 2 (Manteau)
Michael Berg - Broertje (The House of Books)
Eva Keuris - Over het spoor (Prometheus)

Eva Keuris was met Over het spoor ook genomineerd voor De Schaduwprijs, voor het beste thrillerdebuut en kwam daar als winnaar uit de bus. Haar debuut gaat over de zoektocht naar de waarheid rondom de moord op een tienjarig jongetje. Volgens de jury is het boek geschreven in een ´stijlvast en meeslepend proza, waarin op vakkundige wijze de spanning wordt opgebouwd die de lezer tot het laatst in zijn greep houdt. Ook is de psychologie van de karakters fraai getekend en houdt de schrijver de lezer voortdurend op het puntje van z´n stoel.´

De overige genomineerden waren:

Angelique Haak - Een nieuw begin (Crime Compagnie)
Dannis Kramers - King Coke (Xander)