Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Filmtip: Wonderstruck

14 december 2017

Vorige week ging Wonderstruck in première. Het is het bijzondere verhaal naar het gelijknamige boek van Brian Selznick.


Het is 1977. Ben heeft zijn vader nooit gekend. Als zijn moeder is overleden vindt hij in een van haar boeken een aanwijzing wie zijn vader zou kunnen zijn. Door een bizar ongeluk wordt Ben doof, maar hij laat zich daardoor niet hinderen om op zoek te gaan naar zijn vader. Uiteindelijk komt hij in New York terecht in het American Museum of Natural History. Daar ontmoet hij Rose, die ook doof is. Rose is van huis weggelopen op zoek naar haar idool, actrice Lilian Mayhew. Ze vindt haar, maar Mayhew sluit haar op. Rose ontsnapt en verschuilt zich in het American Museum of Natural History. In 1927!

Doof
Brian Selznick is schrijver en illustrator. Zijn boek The Invention of Hugo Cabret werd in 2011 verfilmd en kreeg maar liefst elf Oscar-nominaties. In 2011 publiceerde Selznick zijn boek Wonderstruck (in het Nederlands vertaald als Het wonderkabinet). Net als The Invention of Hugo Cabret vertelt hij een bijzonder verhaal, niet alleen met woorden, maar ook met tekeningen. Centraal staan twee kinderen die allebei doof zijn. Door een documentaire over doofheid zag Selznick dat dove mensen een veel groter visueel bewustzijn hebben. En dat gegeven heeft hij verwerkt in zijn verhaal dat hier en daar vol magie zit.

Twee verhalen
Een groot deel van regisseur Todd Haynes´ verfilming van Wonderstruck bestaat in feite uit twee verhalen, dat van Ben en dat van Rose, waaruit om beurten delen worden verteld. Elk met hun eigen herkenbare uiterlijk. Pas op het eind komen de verhalen bij elkaar.

Wonderstruck is te zien in een groot aantal bioscopen in het hele land.