Nieuws

Blijf op de hoogte van alles wat er in de boekenwereld gebeurt.

Boek: Zweden geeft 16-jarigen boek cadeau

14 januari 2016

We should all be feminists is de titel van een essay van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie. Alle Zweedse 16-jarigen krijgen het cadeau.


Cadeaus geef je als iemand jarig is of als er wat te vieren valt. Maar je kunt ook iets cadeau geven omdat je wilt dat iemand anders er iets mee doet, er van leert bijvoorbeeld. Dat is de insteek van de Zweedse Vrouwenlobby, die een essay van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie cadeau geeft aan alle 16-jarigen in Zweden. We should all be feminists zoals het essay heet, werd oorspronkelijk uitgesproken als TED-talk en gaat onder meer over de nog altijd voortdurende ongelijke positie van mannen en vrouwen.

De aandacht voor feminisme staat niet op zichzelf. Onlangs kondigde Harry Potter-actrice Emma Watson via twitter aan dat zij een feministische boekenclub gaat beginnen. Watson is namens de Verenigde Naties betrokken bij een campagne tegen seksisme en voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De naam van de boekenclub is Our shared shelf.